Friday, September 27, 2013

Iqram solat?

Bismillah..

Berbicara mengenai Solat. Alhamdulillah Iqram da mula belajar solat kat taska seawal umur 3 tahun 1 bulan. Mana ibu tau? hehe... Ibu dengar.. Iqram baca bacaan ketika sujud ms ibu tgh sujud (solat magrib). dia baca dengan kuat. Dan bila lepas solat, ibu dengar dia baca doa untuk kedua ibu bapa.. siap makna sekali.. Alhamdulillah Syukur pada-Mu Ya Allah.. (nanges..)

Sebelum ni mmg ibu pernah nmpak dia solat gaya dia sdr.. tapi tidak dengan bacaan. Gaya tu dah ada la.. kadang berebut sejadah dgn dia. kadang dia xnk sejadah lain.. nak yang kita guna.. nak share la.. so, kena bersempi2 sikit la.. hihi.. xpe.. untuk kebaikan anak ibu.. :)


Jumpa artikel ni masa surf FB mgu lepas.. MasyaAllah.. Takut sangat anak2 ibu gelap hati kalau ibu sdr x jaga solat. So, ibu ingatkan jugak pada abah, nenek, pakcik2 untuk solat.. supaya Iqram n Nina makan n minum dari tangan orang yang solat.


Ni artikel penuh yang agak terang. :

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar, malahan orang yang tidak solat lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa a.s.

Kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), "Kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam." Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam.

Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barang siapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya.

Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.

Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi.

Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu atau isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dan sebagainya. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak tergamak kan?

Tapi lain pula halnya dengan kita hari ni. Pagi petang, mamak. Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Hati- hati dengan apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril a.s.

Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum". Maksudnya, "Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu.."

Kita mudah nak share gosip artis di FB.. tapi sangat jarang yg share ilmu yang menyedarkan mcm ni.. Ramai yang x tau fadilat solat itu sdr. Ramai yang masih tidak solat 5 waktu.. MasyaAllah..

“Sejumlah 80 peratus umat Islam di Malaysia masih tidak menyempurnakan solat lima waktu dalam sehari” -Fadzilah Kamsah
source : Warkah Siber


No comments:

Post a Comment