Friday, October 18, 2013

V-Charge Power bank

V-Charge power bank

haa.. pernah dengar x?
selama ni msti dengar power bank utk telefon je kan..
kali ni terjumpe power bank utk keta lak..

mn la tau kot2 nnt keta xbuley start ke..
ibu bli pun sebab nnt abah kan sambung blaja.. jauh kot kalau tetiba keta x idop..
maklum la.. pkai keta da bape tahun eh.. bateri pn bkn blh tahan bertahun2..

Review??

1. Kecik n sangat convenient utk dibawa ke mana2.. klau selama ni kena bawa jumper kan? haa.. jumpe tu lg beso dr benda ni... n serabut jumper tu ngn cable panjang suma kan..

2. Ada torch light.. senang nk suluh2 nnt.. lagi2 kalau waktu malam kan..

3. selain charge bateri keta, blh charge telefon jugak.. senang nk travel.. kang klau charge kat mn2, tetinggal pulak gadget2.. maklum la.. bebudak zaman skarang ni kan xde gadget, x blh duk diam.. ye la.. mak pak nye pun pegang gadget kan.. 


Kesimpulannye...

best ada benda ni sbg backup.. 
lagi2 klau suka msuk tpt pelik2 kan mcm site ke.. 
mn laa nk cr org mntk tlg kan..

.........................................

Dress Nina

Ni pembelajaran berterusan namanya..

sebab takut lupa.. ibu buat la 1 dress nina mlm td.
start dr buat pola (cari pola lama x jumpa), cari kain pn x jumpe sbb makngah da kemas xtau mn letak.. so, pkai je kain yg ada.. (mcm penah nmpak x kain ni? syyyyyy.. rahsia... )
tu pn kena tgu nina tdo.. Iqram ibu buka kn utk dia cita Geng (Upin Ipin), senyap dia x kacau ibu pun.

Siap dalam masa 1 jam stengah..(cari kain suma x termasuk la)
leher tu buat guna kun, tanpa lengan.. mudah sebab nina cepat berpeluh..

so.. ni la hasilnya...


Bahagian belakang (detail)..



Bahagian depan


Overall..

Pagi tadi eksited punye pasal, x pkaikan nina baju skolah pun..
pkaikn dia baju ni...









 Nampak selesa je kan?
sebab kain jenis cotton nipis n jarang...

sebab.. ni baju kurung ibu.. hihi.. jimat n menjimatkan...
baju tu slalu ibu pkai 2 lapis sebab sangat laa nipis..
baju ni abah blikan dulu kat tapak pesta konvo UTM

jap cari2 gambo lama...


Hensem x abah?
gambo ni masa mengandungkan Iqram nak masuk 6 bulan..
berat pun da 54 kilo (ms ni terasa sangat la gemuk)
skang da biasa.. haha...


Wedding kawan ibu.. Hapsah a.k.a. Besah...


Kawan ibu masa kat UTM... 

............................


Next project?
jubah nina kot.. pastu berangan nk buat princess cut..
blause ibu lagi.. haisyyy.. banyak betul angan2nya tu...

InsyaAllah selagi ada usaha n kerajinan.. maka.. banyak la baju2 nina..
lagipun ibu da x membeli baju nina dah..
dress last beli pn nenek yg belikan time raya puasa baru ni..

............................

Wednesday, October 16, 2013

Kenduri ruma Tok Yott kat A120



..........................................

Raya haji baru ni, Tok Yot (Atok Bilal) buat kenduri...

sempat laa anak2 ibu bergambar lagi tu..
berlari sana sini.. rumah luas memang merdeka la diorang tu..







Iqram merajuk?





.
.
.
.
.
.



Entry Khas ni..
buat tatapan sepupu ibu smua..

..........................................


Walaupun perangai semua berbeza2.. pendapat berbeza2,
kena ingat.. kita keturunan SARON...
kita semua sama..
kena jaga atok sama2.. 
walaupun ibubapa kita mungkin da x bersama..

Xkan korang boleh lupa masa zaman2 kita main Police n Thief? 
main kawen2? pastu lapo, g bedal buah kopi atok.. bedal agar2 kering atok..
sape dulu tu yg kena kejar monyet? tu lah.. sebab main kat belakang ruma atok..

perkara yg paling kitorang x lupa... 
makan durian kat blakang ruma, kejor ayam atok, 
petik rambai, tadah pakai kain selimut.. 
petik rambutan, panjat pokok, tido ramai2.. makan sama2.. 

aisyyy.. banyak laa kenangan tu..
banyak sangat smpai kami smua x blh lupa walaupun parents kami da berpisah

Jadi, pelihara lah hubungan ni... 
Jangan ada sifat syak wasangka yang bukan2.
jenguk la atok n nenek tu.. 
kalau x dapat hulur duit, sekadar call da cukup menggembirakan hati 2 orang tua tu..

Raya Haji 2013

Raya Haji 2013

Kami raya kat Pulai Utama! turn ruma nenek..
Nenek ada buat Korban 1 bhagian, Cik Hakim pn ada 1 bahagian.
ibu sibuk sikit sbb tlg nenek ada katering utk org2 yg uruskan sembelih lembu..

.............................................


Puasa Hari Arafah ialah puasa pada hari ke 9 Zulhijjah yang disunatkan bagi mereka yang tidak melakukan ibadah haji. Mereka boleh memanfaatkan kemuliaan hari Arafah dengan berpuasa sunat, berzikir dan melakukan amalan-amalan sunat lain.

Berpuasa Sunat Arafah dapat menghasilkan ganjaran pahala yang sangat besar, sebagaimana sabda Rasulullah “Berpuasa pada Hari Arafah dinilai di sisi Allah sebagai penghapus dosa bagi setahun yang sebelumnya dan yang selepasnya.” (Hadis riwayat Muslim).

Daripada Abu Qatadah al-Anshari r.a.; Rasulullah  ditanya tentang berpuasa di hari Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.” (Hadith Riwayat Imam Muslim)
.
Rasulullah  juga bersabda: “Orang yang berpuasa pada Hari Arafah (9 Zulhijjah), Allah akan menuliskan baginya puasa 60 tahun dan Allah menuliskannya sebagai orang yang taat.”

.............................................

Nenek, Abah, Cik Hakim n Makngah suma puasa pd hari Arafah..
So, Iqram n Imanina mkn ape yg ada je la ye.. 

.............................................

Sedikit pengisian mengenai Ibadah Qurban

Qurban atau Udhiah bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada ternakan yang dikategorikan sebagai al-an'am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing pada Hari Nahr atau Hari Raya Haji (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.



HUKUM MELAKUKAN IBADAH QURBAN
Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah qurban ini adalah sunat Muakkadah iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang merdeka, berakal, baligh lagi rasyid serta berkemampuan melakukannya sama ada sedang mengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.
Makruh meninggalkan ibadah ini bagi orang yang mampu melakukannya.


Hukum qurban ini menjadikan wajib jika seseorang itu telah bernazar untuk melakukannnya atau telah membuat penentuan (at-ta'yin) untuk melaksanakannya seperti seseorang berkata "lembu ini aku jadikan qurban". Jika tidak dilakukan dalam keadaan ini maka hukumnya adalah haram. Daging qurban wajib (nazar) tidak dibenarkan untuk dimakan oleh yang empunya qurban dan tanggungannya.

Sila rujuk : Ibadah qurban menurut pandangan Islam

.............................................

Tahun depan InsyaAllah turn kami pulak buat Qurban..
tahun ni xblh sbb ibu pn belum gaji lg (setakat 16hb.. )

pagi tu lepas kemas2, smua klua ikot g tgk lembu sembelih (Iqram kata kuda)
yg si nina asik ckp.. "ee... apetu..."


Abah tukang pegang kaki je?





Tu cik Hakim.. (kena marah sbb sukati je potong x ikot rules n regulation :p )

lepas tgk lembu, lepak kedai jajan,
bedal jajan febret, pastu gaduh lg.. imanina gigit abg sbb imanina nak jajan 2.. 


Jajan dapat sorg satu..
(ada adik sorg tu papa dia blanje jajan, dia bg sorg satu kat nina n Iqram)
dalam dia mcm sagu kot.. 


Nina nak tamak la tu.. 




Mula nak gaduh...


cara dia tgk lengan abg dia pn mcm sedap je ye... 




Pastu kami gerak balik Kota pulak. sebab nak amek tokmak kat kampung.
cadangnya nak bawa g Kongkong... tapi x jadi.. 


OTW.. Iqram bknnye reti nk tdo tu..
main gwiyomi lah. ntah ape2 lg ntah dia..


So, ni je la gamba raya kami...
Nina mcm biasa la dia.. menyusu pastu tertido..
smpai kampung pn tdo lagi..



Peace Yo 


Smpai kampung rupanye tokmak xdapat pegi yang kat Kongkong tu..
sbb kami lambat smpai.. jem la kan.. jalan mcm biasa la.. banyak keta..
Last2, smua g kenduri kat rumah Tokyot (Tok bilal) kat Tiram..


Nina bergaya dgn koleksi baju dr Butik Hanabi 
sama mcm baju ibu ni..

.............................................

Gamba kat ruma Tok Yot buat entry lain la.. 
hihi.. ada banyak gamba comel2.. (gegar kot sbb lighting x cukup)



Friday, October 11, 2013

Lompat mcm ada spring kat kaki

Salam Jumaat :) 

kemas2 tepon.. jmpe la video2 lama..
masa ni ada majlis solat terawih kat sekolah cik hasan kat Pt.Ponorogo, Muar.

lamaa nk tgu ni.. lepas buka, tgu dorg solat lagi.. budak2 pn da bosan agknye.
nasib ada kawan nk main tu..

ni video dia..



video

penat...

malam da kul 12 lebih baru smpai rumah ni..


Tuesday, October 8, 2013

Cuti2 Tg. Sepang


Tanjung Sepang Beach Resort!

Pengerang..
ye.. tu namanye.. tapi kitorg x stay situ.. stay sebelah dia.. haha..
sbb tpt yg kami stay tu xde nama.. pagar pn nk roboh.. 
tp pantai dia.. mmg terbaik!

landai n sangat jauh.. paling jauh pegi pn masih lg aras bawah punggung..
mmg sangat x risau biarkn ank2 mandi pantai...

.............................................................



dengan muka baru bangun tido.. lapar kot.. rembat wafer coklat..



punggah2 mainan.. nsb baik ibu bawa segala mcm cetak pasir, backhoe, pelampung, sofa...
cukup seronok utk dorg mandi n main pasir.. 
(tu pn abh bising sbb bw smua.. tp.. ibu xde hal la.. angkut je)


Iqram + Nina + Abg faris + Dania

main pasir dulu..



mula mencetak pasir..
sblum ni g pantai, Iqram xdpt main pasir sgt.. kali ni.. puas kan la Iqram.. 
main smpai hitam.. sun burn.. 


Nina jalan2 pantai.. suka dia..


Sofa nenek bg Iqram ms nenek balik umrah dgn tok pak dulu...


3 saudara... da start main air sikit2..



Nasib baik ada yg sudi layan nina..
ni mak dania + faris... kecik comel je orgnye..


Main cetak2.. 
nina pengelat.. xnk isi pasir..





main tanam kaki.. amboi kemain seronok lg kamu ya....
siap peace lg tu...
mandi smpai kecut tangan dibuatnye.. kaki pn berbelang..



Pengawal pantai..

Ni tok bah.. tgk dr jauh je.. 



Nina suka main ngn cik nizam rupanye...
manje.. nina mandi laut kejap je.. takut air.. 
cecah air je melalak smpai ke darat dengor dia nanges..

mkn tembikai smpai comot baju...
tuka la...
 Nina ngn topi koboi abg faris..




Chopp!! mana abh Iqram?
haaa... tu dia.. mandi x reti nk naik sama mcm ank dia...
siap pkai ank punye hand buoys lg.. pinjam katanye... haha..


Ibu?? 
haa.. biasa la.. ibu kalau g mn2.. xde gambo.. sbb ibu la fotografer ank2...

.........................................................

Kesimpulan...

bawalah ank2 mandi kat pantai ni...
selamat.. rate sebiji rumah tu dlm 250 se malam..
ok la.. ada tpt bbq lg.. 
nk bilas suma ada..